gezondheid

Gezondheid in het algemeen

Net als bij alle andere konijnen kunnen veel dingen de gezondheid van uw konijn beinvloeden.

De leefomstandigheden binnen of buiten, maar natuurlijk ook de verzorging die vooral bij Teddykonijntjes heel belangrijk is en blijft.

“We zijn wat we eten”, en dat geld zeker voor nijn, en dus is zijn gezondheid mede afhankelijk van het dieet dat ze krijgen.

Tip:  zoek een gespecialiseerde dierenarts wanneer u hem nog niet nodig heeft. 

https://www.bunnybunch.nl/informatie/lijst-met-konijnkundige-dierenartsen

Hieronder splitsen we voor u uit: 

– wat handig is om in uw EHBO  kistje te hebben

– de belangrijkste ziektes

KONIJNTJES ZIJN PROOIDIEREN!

Zieke dieren brengen andere prooidieren in gevaar en worden vaak buiten de groep verstoten.  Daardoor laat je konijn pas op het laatste moment zien dat hij ziek is!!

De eerste signalen van ziekte is een verandering van gedrag, stiller op een plekje zitten,  verstoppen , of niet meer eten en drinken.  

( stilvallende darmen zijn na 24 uur meestal fataal) 

Uit voorzorg  kan je een EHBO kistje maken, 

EHBO KISTJE

Handig om uit voorzorg te hebben: 

– Pijnstilling  ( novacam of metacam)

– Dwangvoer en dwangvoerspuit

– critical care ( dwangvoer)

– warmtepack

– panacur pasta

– leucellin ( desinfecteer middel, prikt niet)

– honingzalf ( mellodermal)

– thermometer ( normale temp is tussen 38 en 39,5)

– anti-myasis ( bij acute aanval per direkt op de wormen sprayen)

– uierzalf


Verzorging en Gezondheid

 

Lees hier belangrijke informatie over de verzorging van met name Teddy’s.  

De gezondheid in het algemeen en wat u in uw EHBO kistje zou moeten hebben. 

TIP:  zoek een gespecialiseerde dierenarts, wanneer je hem nog NIET nodig hebt!!

 

 

EEN KONIJN IS GEEN KAT, GEEN HOND, ZELFS GEEN KNAAGDIER…..!!

Een dierenarts kan dus nog zo goed zijn voor je hond of voor je kat, een konijn vereist een heel andere aanpak!!

Geneesmiddelen die goed zijn voor honden en katten kunnen een konijn zieker maken.!
Het is belangrijk dat een dierenarts dat weet!! 
Maar al te vaak is het gebeurd dat een konijn erger ziek is geworden, of is overleden door het geven van verkeerde medicatie, 
of het stellen van een verkeerde diagnose. 
Er komen gelukkig steeds meer dierenartsen die zich ook bijscholen op konijnengebied. 
Op onderstaande link vind u een lijst  met konijndeskundige dierenartsen! 

 

https://www.bunnybunch.nl/informatie/lijst-met-konijnkundige-dierenartsen

 

LEES HIER OVER HET RHD VIRUS!! :

www.dierenkliniekwilhelminapark.nl

Het spijsverteringsstelsel van konijnen:

Het spijsverteringstelsel van het konijn bestaat uit de slokdarm, maag, dunne darm, dikke darm en een grote blinde darm. Het spijsverteringsstelsel van een konijn is heel gevoelig voor veranderingen en kan zeer snel problemen geven. Anders dan de meeste andere diersoorten kan een konijn niet braken, hierdoor is een konijn gevoeliger voor darmverstoppingen.

De darmflora: in de darmen zitten veel bacteriën, darmflora genoemd. Deze bacteriën zijn belangrijk voor de vertering. Als er echter een verandering optreedt, kunnen slechte bacteriën de overhand nemen. Het evenwicht wordt verstoord en de bacteriën kunnen gas produceren waardoor een gasbuik ontstaat.

De blinde darm: de blinde darm bij het konijn is een heel bijzonder orgaan. Bij de meeste diersoorten, zoals bij de mens of hond, heeft de blinde darm geen belangrijke functie. Bij het konijn is het een grote, zakvormige uitstulping van de darm. Het bevat heel veel belangrijke bacteriën en deze bacteriën zorgen ervoor dat het hooi en gras verteerd wordt. Het gras en hooi wordt omgezet in belangrijke voedingsstoffen zoals eiwitten en vitamines. In de blinde darm worden blindedarmkeutels gevormd. Deze zijn zachter dan de normale keutels en worden in de vroege ochtend geproduceerd. Het konijn eet ze direct uit de anus op. We zien deze keutels dus bij een gezond konijn niet. Als het konijn de keutels niet op kan eten, kan er een tekort ontstaan aan bepaalde voedingsstoffen, zoals aan vitamine B.

Oorzaken van trommelzucht:

 • Te weinig hooi: hooi is belangrijk voor de darmbeweging, de darmflora en de vorming van blindedarmkeutels. Daarnaast is hooi belangrijk voor de afslijting van tanden en kiezen.
 • Te veel suikers in de voeding: suikers zitten vooral in de gekleurde stukjes is gemengd konijnenvoer, in yoghurtsnoepjes en andere snoepjes uit de dierenwinkel. Door een overmaat aan suikers verandert de samenstelling van de darmflora. De verkeerde bacteriën gaan overheersen en er ontstaat diarree.
 • Verminderde eetlust.
 • Gebitsproblemen: dit kunnen aangeboren afwijkingen zijn of wederom een gevolg  van verkeerde voeding, of bijvoorbeeld veroorzaakt door een val.
 • Verminderde darmbeweging: dit leidt tot verminderde darmpassage. Er kan een verstopping en een gasbuik ontstaan. De medische term voor een verminderde darmbeweging en darmpassage is ileus.
 • Darmverstopping. Een grote haarbal of een stuk opgegeten tapijt kan een verstopping in de darm veroorzaken, omdat een konijn niet kan braken leidt dit tot acute maagdarmproblemen.
 • Verkeerde antibiotica: het verstoren de darmflora.
 • Andere medicijnen die de darmfunctie kunnen beïnvloeden, zoals bepaalde narcosemiddelen.
 • Onderliggende ziekten: deze kunnen leiden tot een verminderde eetlust of een verminderde darmfunctie. Soms kan er een verstoring van de zouthuishouding in het lichaam ontstaan (kalium, natrium, calcium, magnesium), waardoor de darmbeweging minder wordt.
 • Gezwellen (tumoren) van het maagdarmstelsel of gezwellen in de buik die op het maagdarmstelsel drukken.
 • Gifstoffen.
 • Pijn en stress (bijvoorbeeld door de dood van een hokgenoot): veroorzaken een verminderde eetlust en veroorzaken een verminderde darmmotiliteit.
 • Clostridium bacterie: dit is een bacterie die in kleine aantallen normaal voorkomt in de blinde darm. Bij verstoring van het evenwicht in de darmen kan deze bacterie sterk gaan vermenigvuldigen. De bacterie produceert ook een giftstof (toxine). Hierdoor kunnen darmproblemen acuut verergeren en treedt vaak snelle sterfte op.
 • Saccharomyces: dit is een gist die in kleine aantallen voorkomt in de darm van een konijn. Bij verstoring van het evenwicht in de darmen kan deze gist sterk gaan vermeerderen. Hierdoor kan de trommelzucht verergeren.

 

Welke symptomen heeft een konijn met gasbuik?

Bij een gasbuik en bij een darmverstopping gaan de maag en darmen uitzetten. Deze uitrekking is zeer pijnlijk. Het konijn stopt met eten, is sloom, gaat soms op zijn zij liggen, kortom het is erg ziek!

Symptomen die op kunnen treden:

 • Sloomheid
 • Verminderde eetlust
 • Opgezette en pijnlijke buik
 • Kleine en weinig of geen keutels of soms diarree (eventueel met slijm)
 • Tekenen van pijn: tandenknarsen of zelfs gillen
 • Shock en sterfte

Hieronder vindt u aanwijzingen voor gebruik van middelen die de stichting KonijnenBelangen adviseerd in huis te hebben:

AEROPAX
Tegen gas. Dit is een mensen-middel, maar werkt heel goed bij konijnen. Dit middel zorgt dat het gas weg kan. Verder doet dit middel niets, dus het kan zonder bezwaar aan een konijn gegeven worden. Het werkzame bestanddeel is simethicon. Het smaakt naar menthol (Bij apotheek verkrijgbaar)

Geef uw konijn het eerste uur 3x de dosering Aeropax, oraal (in de bek dus). U mag de hele volwassenen-dosering geven. Aeropax heeft 40 mg. tabletten, geef 1 tablet = 40mg simethicon. Maak die fijn in water en geef het met behulp van een spuitje. Als uw konijn slecht blijft, kunt u elk uur een dosering geven, ook ’s nachts, tot de toestand verbetert. (Als u Aeropax vloeibaar hebt kunt u daarvan 2,5 ml. geven. Deze dosering het eerste uur 3x geven. Verder hetzelfde toedienen als bij de tabletten, dus ook elk uur de hele dosering geven.)

of:

EQUATE

Dit is ook tegen gas, maar het is voor konijnen die Aeropax niet willen nemen een beter middel. Equate is praktisch smaakloos, veel geconcentreerder (dus u hoeft maar heel weinig te geven) en is alleen via de webwinkel www.konijnen.nl verkrijgbaar.

– Geef uw konijn het eerste uur 3x 0,6 ml Equate, oraal (in de bek dus). Na het eerste uur kunt u verder elk uur 0,6 ml geven, totdat de toestand verbetert. Grote konijnen zoals bijv. Vlaamse reuzen, Nieuw Zeelanders enz. kunnen beter een hogere dosering krijgen, bijv. 1-2 ml.

——————————————————————————–

ASPIRINE
Aspirine voor volwassenen en kinderen die acetosal (acetylsalicylzuur) bevat kan gebruikt worden voor konijnen. Op de verpakking van een doosje aspirine moet expliciet vermeld staan dat de tabletten acetosal bevatten. De samenstelling van deze aspirine voor volwassenen is 500 mg. acetosal per tablet.

Aspirine die paracetamol bevat, of gewone paracetamol-tabletten mogen niet voor konijnen gebruikt worden.

* Aspirine kan zwellingen en ontstekingen verminderen. Het onderdrukt pijn en kan een effectieve pijnstiller zijn om thuis te gebruiken, maar het beste altijd in overleg met een dierenarts. Aspirine mag niet lang gegeven worden omdat het bijwerkingen kan hebben op het maagdarmstelsel en de nieren.

* Aspirine mag nooit zomaar gegeven worden als het konijn al andere medicijnen krijgt, want dan kan er een heftige reactie ontstaan met de andere medicijnen wat fataal kan verlopen. Als het konijn al medicijnen krijgt dan altijd de dierenarts raadplegen.

* Als het konijn medicatie krijgt met corticosteroïden dan mag nooit aspirine gegeven worden.

* 24 tot 48 uur voor een operatie mag nooit aspirine gegeven worden, in verband met de bloedverdunnende werking van dit medicijn. Voor thuismedicatie na een operatie moet altijd een dierenarts geraadpleegd worden.

Wanneer aspirine geven
* Aspirine zou aan jonge konijnen of konijnen van ‘middelbare’ leeftijd gegeven kunnen worden als het bijv. een pootje bezeerd heeft en hinkt, maar het gebruikt het pootje nog een beetje.

* Aspirine kan gegeven worden aan konijnen met gaspijn. Verder kan het ingezet worden bij chronische pijnen zoals arthritis, of acute oorinfectie en abcessen. !! Hierbij nogmaals de waarschuwing dat aspirine een negatief effect kan hebben als al andere medicatie wordt gegeven, en er moet goed overleg plaatsvinden met een dierenarts, om te weten of aspirine niet ‘bijt’ met andere eventueel gegeven medicatie. Ook als thuis aspirine gegeven is (zoals bij bijv. acute oorinfectie) moet dit bij bezoek aan de dierenarts gemeld worden.

Dosering
Konijnen hebben een tamelijk hoge dosering nodig, 50 tot maximaal 100 mg. per kg. konijn, oraal, tweemaal daags.

NB. Als aspirine lange tijd gegeven wordt, dus bij chronische kwalen, moet de minimale dosering aangehouden worden, omdat het kans geeft op tumoren in het darmstelsel. Hoewel dit alleen bekend is bij honden en katten, en van konijnen hierover geen medische dokumentatie is, is voorzichtigheid geboden.

——————————————————————————–

CONVALESCENCE SUPPORT
(bij dierenarts verkrijgbaar)
(Dit is de nieuwe naam van Concentration Instant Diet.) Convalescence support is uitstekend dwangvoer in poedervorm voor erg zieke konijnen waar je niet veel bij naar binnen krijgt. Het voer is ontwikkeld voor katten, maar uit de praktijk is gebleken dat zieke en zwakke konijnen hier zeer goed op reageren.

Dit dwangvoer is geschikt om enkele dagen te geven. De hoeveelheid te geven dwangvoer zou voor een konijn dat helemaal niets anders eet minimaal ca. 50 -100 ml. per dag moeten bedragen, verdeeld over meerdere dwangvoerbeurten, zodat het konijn steeds wat voeding naar binnen krijgt. De voedingswaarde van Convalescence support is hoog, zodat een konijn met een weinig dwangvoer toch veel voedingsstoffen naar binnen krijgt.

Convalescence support bevat geen vezels, daarom kan, als het konijn wat opknapt, beter geprobeerd worden om ook vezelig dwangvoer te geven.Dwangvoer met vezels kan goed tezamen met Convalescence support gegeven worden. Bij dwangvoer met vezels kunt u denken aan geweekte en gezeefde groene bikskorrels, met water aangelengd tot een dun papje, zodat het met een spuitje met een wijdere opening gegeven kan worden.

Bereiding
1 afgestreken eetlepel Convalescence support mengen met 3 eetlepels warm kraanwater (Als het konijn niet meer wil eten dan ca. 5-10 ml., kan de eetlepel vervangen worden door een theelepel). Iets laten afkoelen tot lauw. Opzuigen in een spuitje. Voor elke voerbeurt nieuw aanmaken.

De hoeveelheid in te geven dwangvoer zou idealiter 10 ml. of meer per voerbeurt moeten zijn. Hoe minder een konijn eet, hoe vaker per dag gedwangvoerd moet worden.
Als het konijn baby 1e wortelhapje erg lekker vindt, kan hiervan wat door het Convalescence support gemengd worden, zodat het konijn graag meewerkt met het dwangvoeren.

HOUDBAARHEID
Zakje Convalescence support goed afsluiten door de open zijde een paar keer om te vouwen, en goed vast te zetten met knijper of plakband. Zo blijft het poeder een poosje goed, zolang het niet gaat klonteren kan het na 1-2 maanden nog gebruikt worden. NIET in koelkast bewaren!

NB. Er is pas een nieuwe voeding op de markt, speciaal ontwikkeld voor zieke konijnen en geschikt om als dwangvoer te geven. De naam is Supreme Science-Recovery, de fabrikant is Russel Rabbit. Deze voeding bevat 17% eiwitten en 20% vezels. Verder zijn er electrolyten aan toegevoegd, dit zijn mineralen die het lichaam voor uitdrogen behoeden, en nuttige bacteriën om de darmflora in conditie te houden.

Supreme Science-Recovery is uitsluitend via dierenartsen verkrijgbaar. Vraag er naar bij uw dierenarts.

——————————————————————————–

CALENDULA WONDSPRAY
Dit is Calendula essence in sprayvorm. Voor de behandeling van wonden.
Gebruik: spuit op een goed nat gemaakt kompres wat Calendula en breng dit op de wond.

CALENDULA TINCTUUR

Voor de behandeling van wonden 10 druppels Calendula tinctuur in een halve kop gekookt, en afgekoeld tot lauw water.

Wonden etc. samen met ECHINACEA:
Voor verzorging en ontsmetting van wonden, wondetteringen, oppervlakkige zweren, spoelen van abcessen.

Voor behandeling van wonden, zweren en spoelen van abcessen een halve kop gekookt, en afgekoeld tot lauw water. Hierin 10 druppels Echinacea en 3 sprays Calendula of 10 druppels Calendula tinctuur.

Compressen.

Voor compressen 5 druppels Echinacea en 2 sprays Calendula verdeeld op een steriel gaas aanbrengen. Met 1 eetlepel gekookt en tot lauw afgekoeld water het gaas natmaken.

——————————————————————————–

ECHINACEA

samen met CALENDULA: Voor verzorging en ontsmetting van wonden, wondetteringen, oppervlakkige zweren, spoelen van abcessen.
Wonden etc.
Voor behandeling van wonden, zweren en spoelen van abcessen een halve kop gekookt, en afgekoeld tot lauw water. Hierin 10 druppels Echinacea en 10 druppels Calendula.

Compressen.
Voor compressen 5 druppels Echinacea en 2 sprays Calendula verdeeld op een steriel gaas aanbrengen. Met 1 eetlepel gekookt en tot lauw afgekoeld water het gaas natmaken.

ECHINACEA als weerstandsverhoger
Om de weerstand tegen ziekten op peil te houden kan af en toe een kuur gegeven worden gedurende 5 dagen. Dan 8 druppels Echinacea in het drinkwater, elke dag vernieuwen. Het konijn hoeft het water niet allemaal op te drinken, zelfs een paar slokken is al genoeg.
Of 5 druppels op een stukje brood, appel etc., 3x daags.

Om beginnende ziekte de kop in te drukken de weerstand verhogen door lange tijd genoemde dosering te geven. Bij bijvoorbeeld niezen zonder natte neus, en met behoud van opgewektheid, eetlust enz. doorgeven tot de klacht is verdwenen.
Als na 10-14 dagen nog geen verbetering is opgetreden, dan is Echinacea niet voldoende omdat er waarschijnlijk iets anders aan de hand is.

——————————————————————————–

LACTOBACILLUS

Via http://www.nova-vitae.com is Lactobacillus van NOW verkrijgbaar. Typ in de zoekmachine links op de pagina het woord ‘Now’ en u komt direct op de goede plek.
Een halve capsule per dag is de goede dosering. Indien nodig meer geven is geen bezwaar.

Bij dagelijkse zachte keutels, en alleen maar zachte keutels (dus geen vloeibare diarree) kan gedurende tenminste de 1e week dagelijks de inhoud van een halve capsule gegeven worden. Na verbetering een paar keer per week. Bij geen verbetering dagelijks doorgaan tot verbetering optreedt.
Vervolgens kan overgegaan worden tot een poos 1x per week deze dosering.

Bij af en aan zachte keutels is het voldoende 2 of 3x per week de inhoud van een halve capsule over het eten te strooien (liefst op vochtig groenvoer, bijv. selderie).
Tijdens verstopping helpt Lactobacillus de groei van verkeerde bacteriën tegen te gaan. Dagelijks geven.

NB. Houd goed in de gaten dat de problemen niet door voedingsfouten moeten zijn veroorzaakt. In dat geval kan het poeder ook gebruikt worden, maar moeten de fouten opgespoord en hersteld worden!!!

NB. Vergelijkbaar product is Protexin, bij dierenarts verkrijgbaar, of Bio-Critical , bij Stichting de Hoge Hoed verkrijgbaar, http://www.winkelplein.nu/deHogeHoed/.

——————————————————————————–

NORIT
(Carbo activatus)
Bevat geen suiker.

Norit is een plantaardig middel dat bestaat uit geactiveerde kool. Geactiveerde kool is van plantaardige herkomst en het heeft de eigenschap dat het bepaalde schadelijke stoffen die in het maagdarmkanaal aanwezig zijn aan zich kan hechten. (adsorberen = een andere stof opnemen en vasthouden.)

Deze schadelijke stoffen worden daardoor onschadelijk gemaakt. Uiteindelijk worden de restanten aangetroffen in de ontlasting, die dan door de kool zwart(er) is gekleurd.

Toepassing
Dit geneesmiddel wordt toegepast in geval van acute orale vergiftiging. Acute orale vergifitingen kunnen optreden na het eten van de volgende planten:

Aronskelkfamilie: diefenbachia,aronskelken, slangewortel

Leliefamilie: hyacinten, lelies (alle soorten), tulpen, herfststijlloos, aspidistra (potplanten), aloe, lelietjes van dalen, salomonszegel, prei, asperge, bieslook (kan maag-darmkrampen veroorzaken) uien en sjalotten.

Maagdenpalmfamilie: alle oleandersoorten (zeer giftig vaak dodelijk)

Nachtschadefamilie: rauwe aardappel, aardappelloof, tomatenplanten, bitterzoet, boksdoorn, doornappel, capsicum, petunia, tabaksplant, zwarte nachtschade, oranjeappelboompje (vaak dodelijk)

Narcissenfamilie: alle narcissoorten, sneeuwklokje, amaryllis, clivia, agave (maag- en darmkrampen/ontstekingen, vaak dodelijk)

Wolfsmelkfamillie: het melksap van alle soorten is giftig, soms dodelijk.

Taxus: alle delen ook stam zeer giftig, dodelijk.

Kerstster, palmboompje, buxus, wonderboom met wonderbonen, gatenplanten, philondendron, (braken, diarree, bewusteloosheid, soms zelfs na weken of maanden.)

Losse bloemen of planten: anjers, azalea, laurier, rodondendron, berenklauw, blauwe regen, gouden regen, hortensia, vogellijm/maretak, monnikskap, naaldbomen, (zowel naalden als het water waar de naalden in drijven) nieskruid, primula, rabarber, ridderspoor, vingerhoedskruid, sierpeperplantje, jasmijn, kamperfoelie (braken, diarree, krampen, dodelijk)

Witte- rode- en savooiekool, rode klaver, en voerbieten (gassen en diarree)

Andere vormen van vergiftiging door:
bestrijdingsmiddelen (tegen onkruid, ratten, mollen, slakken, insecten, etc), vlooienbanden, mierenlokdozen, muggenstiften, behang, verf.

Norit moet zo snel mogelijk na vergiftiging worden gegeven zodat het zich snel aan de giftige stof kan binden, waardoor die zich niet verder door het lichaam kan verspreiden

Wijze van toediening
De norit oplossen in lauw water tot een dikke brei. Met een spuitje zoveel mogelijk norit toedienen. Indien mogelijk elk uur toedienen, zoveel als lukt. Als er normaal gevormde keutels komen i.p.v. diarree is dat een teken dat de Norit heeft geholpen.

Bijwerking(en)
Een bijwerking kan zijn verstopping. In dat geval zal er ook gebruik gemaakt moeten worden van een laxeermiddel. Overleg dat met de dierenarts.

——————————————————————————–

OKOUBAKA
Bij vergiftiging door voedsel, insecticiden, DDT, spuitlakken, lakgeuren, drainagemiddel ter verwijdering van gifstoffen na ernstige ziekte of narcosestoffen na een operatie.

Dosering:
In acute situaties om de 15-30 minuten 3-5 druppels toedienen tot het beter gaat. In geval van ernstige vergiftiging direct beginnen met elke 10 minuten 3-5 druppels toedienen en Hilga Kruize bellen, tel. 0251-213498.

Bereiding:
1 theelepel heet water uit de kraan, daarin de druppels doen. Helemaal af laten koelen. Nu is de alcohol verdampt. Opzuigen met een spuitje en ingeven.

Meer produkt-info
Okoubaka kan, in tegenstelling tot Norit, ook nog nuttig zijn als blijkt dat de vergiftiging de vorige dag heeft plaatsgevonden. Dan beginnen als in acute situatie.

Algemene info
Homeopathische medicijnen werken via de slijmvliezen. Dat betekent dat het middel al gaat werken, zodra het in de mond van het konijn komt. Wil het konijn niet slikken, dan is dat niet heel erg, zolang er steeds maar wat middel in de mond achterblijft.

——————————————————————————–

ORISEL
Orisel is een elektrolytische oplossing die ingezet kan worden als een konijn ziek en zwak is, of als een verstopping dreigt de maag uit te drogen, het houdt dus uitdroging van het konijn tegen.

Een elektrolytische oplossing is vergelijkbaar met een infuus. Het bevat alle stoffen die een konijn op een bepaald moment in leven kan houden. Een konijn dat er slecht aan toe is kan deze oplossing toegediend krijgen in plaats van water. Ook als een konijn veel vocht toegediend moet worden (bijv. bij hevige diarree) kan het water vervangen worden door een electrolytische oplossing.

Elektrolytische oplossingen die gebruikt kunnen worden bij konijnen zijn O.R. ACE Oral rehydration salts (bij dierenarts verkrijgbaar) en Orisel (apotheek).
Andere merken kunnen beter nooit gebruikt worden omdat daar bijproducten in verwerkt zijn die een ongunstige uitwerking kunnen hebben.

——————————————————————————–

PROZYME
(uitsluitend verkrijgbaar in webwinkel www.konijnen.nl) Gebruiksaanwijzing wordt meegestuurd.

Te gebruiken bij verstopping of beginnende verstopping. Prozyme bestaat uit enzymen, die het voedsel afbreken. Het breekt geen haarbal af, maar wel het voedsel wat om het haar geklonterd zit. Op deze manier wordt een blokkade kleiner, en is de kans dat het voedsel weer goed doorgevoerd gaat worden groot.

– Driemaal daags 1 mespunt over het eten, op een stukje brood, of op een blaadje groen aanbieden. Groen evt. dubbelvouwen. Groenvoer of brood iets bevochtigen zodat het poeder blijft plakken. Desnoods op een heel klein stukje vers brood (niet als er sprake is van een echte verstopping), brood om het poeder vouwen en een bolletje kneden. Als het konijn weigert, dan oplossen in wat water (evt. met een paar druppels Roosvicee o.d.) en met een spuitje geven. Kan ook tegelijk met dwangvoer gegeven worden.

——————————————————————————–

RESCUE REMEDIE
van Bach Bloesem

Rescue Remedy is samengesteld uit:
-Zonneroosje (Rock Rose): voor hevige en plotse paniek en angst
-Reuzenbalsemien (Impatiens): voor stress, spanning, onrust, gejaagdheid
-Bosrank (Clematis): bij bewusteloosheid
-Vogelmelk (Star of Bethlehem): voor het verwerken van de shock en het trauma
-Kerspruim (Cherry Plum): voor radeloosheid, angst om de controle over zichzelf te verliezen, uiterste vertwijfeling.

De Rescue Remedie is bijzonder aangewezen bij ongelukken, schokkende gebeurtenissen, bewusteloosheid, hevige pijnen, ontroostbaar verdriet, plotse ziekten of aandoeningen. Preventief is ze erg nuttig als voorbereiding op moeilijke momenten die gaan gebeuren zoals bijvoorbeeld een operatie, een omgevingsverandering, een bezoek aan de dierenarts of een reisje naar een ander adres.

De Rescue Remedie altijd bij de hand hebben in crisissituaties of bij ongevallen is van onschatbare waarde.

Gebruik
Bij het gebruik van de Rescue remedie neemt u ALTIJD 4 DRUPPELS uit het flesje. Deze druppels kunnen het konijn met wat water gegeven worden, of direct in de mond. De druppels kunnen ook boven op het hoofd tussen de oren gedruppeld worden, of de oren kunnen ermee ingewreven worden.

Als voorbereiding op bezoek aan dierenarts, of een reisje, kan een dag van te voren begonnen worden met de druppels in het drinkwater te doen. Na het bezoek of de reis kan, als het konijn erg gestresst is, de dosering rechtstreeks ingegeven worden.

Bij verwacht vuurwerk zoals met Oud en Nieuw kan een dag (of paar dagen) van tevoren begonnen worden met het geven van de druppels in het drinkwater.

Bij psychische trauma zoals bijv. een aanval van een hond met als gevolg dood van de partner enz., als het konijn in een shocktoestand verkeert en niet wil eten, kan de eerste keer een dosering van 8 druppels oraal met wat water worden ingegeven.